« | | »

Zgrešeni ukrepi. Pretirano zadolževanje prejšnje vlade. Kriza po krizi. Javnofinančni primanjkljaj je lani znašal 6,4% BDP, kar je največ po letu 1995. Rast primanjkljaja se sicer res značilna za Evro območje, vendar ga je večina držav uspela nekoliko znižati – mi smo ga pa le še dodatno povečali. To lahko potrdim z dejstvom, da nas je ameriški časopis Forbes uvrstil na prvo mesto kot najbolj obdavčeno državo nas svetu!!!

Prihodki iz DDV-ja predstavljajo pri nas več kot 8% BDP. Raziskave o učinkih DDV (ki so bile opravljene pred gospodarsko krizo) kažejo, da imajo med davčnimi instrumenti največji učinek na gospodarstvo prav spremembe obdavčevanja (potrošnje). Običajno se ob zvišanju DDV-ja gospodarska aktivnost kratkoročno nekoliko zmanjša, vendar pa je učinek na dolgi rok pozitiven. Je ta rešitev smiselna tudi sedaj v krizi; seveda ne pozabimo na sloves najbolj obdavčene države na svetu?

Po mojem mnenju zgolj dvig DDV-ja ni rešitev za polnjenje državnega proračuna, saj ta ukrep prizadene vse ljudi – predvsem pa finančno šibke. Dohodki pri nas so že tako ali tako dovolj  obremenjeni, tako da državi plačujemo po davku na dohodek še DDV na vse dobrine. Seveda ne smemo pozabiti še trošarine na  ”življenjsko nepogrešljive stvari” kot so gorivo, alkohol, tobačni izdelki in na vse druge stvari, katerih denar se vplačuje v socialne transferje, od koder se kasneje preliva v špekulantske žepe. Tako nam torej država v več stopnjah pobere vsaj 70% tega kar ustvarimo.

Veliko luknjo vidim predvsem v davčni zakonodaji ter v efektivi DURS-A. Tajkuni in ostali premožni Slovenci občutno premalo prispevajo v proračun. Prvi mož DURS-a Simič je dejal, da je mejo za 50% obdavčitev smiselno postaviti pri 100.000 EUR letnega prihodka, saj bi tako po statističnih podatkih finančnega ministrstva v ta razred padlo cca. 4.000 davčnih zavezancev. To je eden izmed številnih dobrih predlogov Simiča, potrebno jih je le čim hitreje implementirati.

Velike rezerve se skrivajo še v krogih obrtnikov, gostincev ter ostalih ”privatarjev etc”, ki premeteno skrivajo dohodke v dvojnem računovodstvu. Skrajni čas je, da se rešimo anomalije v javnem sektorju, kot so ekstra podjemne pogodbe ob redni zaposlitvi, razna svetovanja v času rednega delovnega časa, nagrade itd. Tega ni malo. V Sloveniji je cca. 10 mrd sive ekonomije – če uspe pobrati DURS 1 mrd pa je to že zelo veliko. Učinkovitost davkov nad kvantiteto.

Definitivno je dolgoročno najboljša rešitev znižanje obdavčenja plač za 15-20%. To pomeni cca. 200 mio EUR izgube za proračun, vendar bi ga nadomestili z minimalnim dvigom DDV-ja. Tako bi se po mojih predvidevanjih zaradi zgoraj omenjenega dviga DDV ter obdavčenja ”bogatih” prihodki države povečali za cca. 400-450 mio EUR. S tem bi dobili precej več maneverskega prostora za druge varčevalne ukrepe. Poleg tega bi se razbremenila podjetja, povečala bi se konkurenčnost Slovenije in nenazadnje bi si s tem tudi država naredila medvedjo uslugo, saj je največji delodajalec pri nas. Tudi stroški delovne sile bi se bistveno zmanjšali – več kot potrebno je prevetriti ter selekcionirati tudi javno upravo. Da ne omenjam povečanja optimizma državljanov in večje potrošnje – vzdušje med državljani je tako ali tako že preveč napeto zaradi politike.

Davidoff

Reforme so nujne, čeprav raja ni kriva za nastalo stanje. Krivdo za to nosijo finančni lobiji in politika. Ne glede katera; leva, desna, vsa. Nobena še ni naredila kaj konkretno dobrega za ljudi. Zdaj pač  ta pripravlja reforme in zahteva ponovno odrekanje.

 • Share/Bookmark
 

Zapisal David Stres | 12.04.2012 ob 11:15 | Kategorije: Gospodarstvo | 9 Comments »

9 odgovorov

 1. Stric Marč pravi:

  Samo nižanje odhodkov ne bo dovolj za uravnoteženost proračuna in vzpodbujanja gospodarstva. Kako iz dela na črno nekaj potegniti in ga legalizirati, je poskušal reševati zakon o malem delu, ki pa ga je na referendumu ob aktivni podpori SDS ljudstvo zrušilo. Podobno tudi pokojninsko reformo.
  Vlada se je odločila za šok terapijo, kjer bo disciplinirala sindikate, očistila javno upravo in jo osvežila s svojimi kadri, potem pa pridejo na vrsto še drugi ukrepi. Tudi dvig DDV.

 2. Gordana Pigac pravi:

  Strinjam se s tvojim razmišljanjem saj ljudje res potrebujejo nek oprijemljiv dokaz, da stvari niso tako črne kot zgledajo.Ukinitev davka na plače je prava rešitev,vendar pa slovenceljni tega ne bomo storili,kdo pa bi si na račun lepih besed dovolil škodovati samemu sebi?Delim povezavo tvojega bloga na twitterju.
  lp

 3. mangan pravi:

  Dvig DDV-ja, obdavčitev kapitala, obdavčitev cerkvenega premoženja, napotitev parazitvo v pokoj – posledično sprostitev delovnih mest za mlajše – bodoče davkoplačevalce in še mnogo bi se dalo naštevat.Na koncu bi pa vse sile morali usmeriti v uvedbo UTD

 4. lombrosso pravi:

  Varčevanje je potrebno ampak potrebno bi bilo tudi kaznovati tiste ki so kradli in nas pripeljali v ta položaj. Nažalost pa bo vrjetno samo varčevanje na koncu…

 5. DropBear pravi:

  potrebno je ločiti med javnim dolgom in proračunskim primankljajem. Ja, trenutno je manjši, vendar bliskovito narašča – trenutno živimo na kredit in zapravljamo več, kot pa ustvarimo.

 6. adrian pravi:

  mislim da gremo po poti grčije

 7. David Stres David Stres pravi:

  @stricmarc: reforme so nujno potrebne ker drugače ne bomo več dolgo zdržali. denarja enostavno ne bo več, plač v javnem sektorju ne bo, posledično bomo morali zaprositi za pomoč itd. sploh pa ti skladi so en velik šmorn, ki pa nikakor ne pride brez hudih posledic, rezov, reform….. kot jih gledamo sedaj v grčiji, samo prav imate nekateri kateri trdite da Slovenija ni Grčija, seveda ne smo skoraj še na slabšem, saj v Sloveniji ni velikih evropskih investicij in tujega kapitala ter naložb in posojil v bančnem sistemu tako kot v Grčiji, za nas v evropi ne bo nobeden tako lobiral kot za Grčijo lobirajo Francosko/Nemške banke.

 8. Barbara Hutinski pravi:

  Že dalj časa spremljam tvoj blog preko reeaderja, in res je dober.Spremljam te na FB in vidim da ga žuraš na polno.Opazila sem tudi, da si diplomiral pa me zanima, če se vidimo drugo leto na podiplomcu? Ciao

 9. MCKvadrat pravi:

  Prednost DDv-ja je predvsem da je najlažji davek za pobirat in tudi najbolj ziher – če nekaj kupiš v trgovini plačaš DDV; fertik, ziher. Problem pa je, da ne diskriminira na prihodke in ni progresiven tako da bi ponovno, tako kot si omenil, prizadeli najšibkejše.
  Davek na plače je vsaj progresiven je pa res problem, da se mu da s kreativnostjo izognit.

  Sicer pa super zapis!

Komentirajte
Vaš komentar

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !