« | | »

NLB je največja banka v Sloveniji – verjetno tudi edina banka na svetu, ki posluje z minusom in obstane. Po mojem mnenju je NLB sinonim za največjo krajo v zgodovini Slovenije! Med Slovenceljni – zvestimi gledalci TV dnevnika redno vzbujajo pozornost, vendar nihče od medijev noče/ne sme priti zadevi do dna. Torej?! Vprašljiv je odnos države do NLB; čeprav je država eden izmed večjih lastnikov podjetja, jih vedno znova dokapitalizira in zavaja javnost z napačnimi informacijami. Mačehovski odnos države do propadlih podjetij (Mura, Elan, Vegrad, SCT) pa je nacionalna sramota, saj ob propadanju teh podjetij o državni pomoči ni bilo ne duha in ne sluha.

Kakorkoli že, zakaj se v podjetju NLB vedno znova odločajo za dokapitalizacijo oz. izsiljujejo, da bodo v nasprotnem primeru dali delnice na trg!? Dejstvo je, da je bilo podjetje slabo pripravljeno na krizo ter da pri svojem poslovanju nikakor niso varčevali z denarjem. To hipotezo bom potrdil z naslednjimi matematičnimi podatki, ki sem jih zasledil v Financah:

-  peterica šefov si je razdelila 849 tisoč EUR v obliki plač in nagrad + pripadal jim je letni limit za uporabo mobitelov v višini 5.670 EUR (na osebo) + podjetje jim vplačuje neznane zneske v sklade, itd.

- izplačilo regresov v višini več kot 1.500 EUR na zaposlenega

Vse lepo in prav, ampak NLB posluje z veliko izgubo že skoraj dve leti! V letu 2010 so pridelali 183,4 mio EUR izgube in tudi v letošnjem prvem četrtletju so zabeležili že dobrih 36 milijonov evrov izgube. Uprava NLB je pred kratkim zopet predlagala dokapitalizacijo – in seveda, zopet smo jih dokapitalizirali za 250 mio EUR. Včeraj sem pa presenečen zasledil dejstvo, da NLB trenutno potrebuje še cca. 500 mio EUR za izpolnitev zahteve evropskega bančnega nadzornika!?

Tipičen primer v posmeh nas državljanov je ravno NLB: na eni strani so nekateri na račun NLB nepošteno bajno obogateli in še vedno bogatijo, medtem ko na drugi strani davkoplačevalci s svojim denarjem podpiramo takšne prevarante? Iz te tretje dokapitalizacije lahko zagotovo pričakujemo še četrto, peto… In to vse dokler se naš narod nebo prebudil in te pohlepne in samopašne kleptomane postavil tja, kamor spadajo (čeprav pri nas z gospodarskim kriminalom pristojni ravnajo v rokavicah). Boško Šrot, Hilda Tovšak, Ivan Zidar – s svojimi nakradenimi milijončki na računih tujih bank uživajo svobodo še naprej. Kako je lahko banka v rdečih številkah, ko pa ljudje in podjetja redno jemljejo kredite in varčujejo?! Žal je potrebno poplačati nepokrite kredite omenjenih tajkunov.

Sprašujem se, zakaj mediji ne objavijo dejstva, da imata tako NLB kot NKBM v lasti ogromno praznih stanovanj. Naj jih prodata! No, saj jih prodajata, vendar (žal) neuspešno, saj cena kvadratnega 2 sobnega stanovanja za Mariborske razmere znaša kar 150 delavskih plač (90.000€), kar je ABSURD. Cena 2 sobnega stanovanja s 60m2 bi se morala gibati nekje 50 – 60 delavskih plač (30.000 – 36.000€). Kar pomeni, če želiš odplačati 2 sobno stanovanje po zdajšnji ceni je obrok na banki 400€ na mesec naslednjih 30 let, kar je absolutno previsoko, glede na plačo, ki jo delavec zasluži. Cena bi se morala gibati, da bi odplačeval obrok med 130-160€ na mesec, kar znese eno četrtino plače delavca.
Torej banki imata dve možnosti: spustita cene stanovanj za 50 – 70% in še vedno boste imeli dobiček in pridobili bi svež denar!

Kdo v tej državi najbolj čuti krizo? Ravno tisti, ki so jim pobrali še tisto malo kar so imeli. Gnada in kolaboranti imajo še vedno polne riti. Njihovi bančni računi so polni, plače visoke in redne, tudi dodatkov se nekaj nabere.  Ne nasedajte strokovni retoriki in začnite misliti s svojo glavo. Poglejte si filme, berite svetovno literaturo. Ustvarite si svoje mišljenje in ne verjemite vsemu, kar vam preko medijev obdelano servirajo.

Slovenija je zares dober gospodar. Super vodi in financira NLB, Adrio, Slovenske železnice – potrata časa in denarja. Prav zaradi slednjih treh podjetij je primanjkljaj v državni blagajni bistveno večji kot v preteklih letih in sicer: za NLB so namenili 243 mio EUR, za Adrio 49,5 mio EUR in za Slovenske železnice 134 mio EUR…

Tovariši, prihaja čas, ko bo morala začeti odmevati partizanska pesem ”Nabrusimo kose”

 • Share/Bookmark
 

Zapisal David Stres | 17.06.2012 ob 01:17 | Kategorije: Gospodarstvo | 14 Comments »

14 odgovorov

 1. TineBine pravi:

  Banka NLB meni računa 15 eur mogoče malce več na leto za \” jako \” vodenje računa, medtem ko v tujini v državi z večjim življenjskim standardom, dam banki 10 eur…. plus tedenska žrebanja so da posameznik dobi 100eur na svoj račun ( do konca avg. ). Bravo NLB *

 2. pero-utero pravi:

  Državljani bomo pomagali bankam,odlično,tudi banke pomagajo nam ko nam nabijajo obresti za kredite pa ko pridejo in nam poberejo vse.banke razmisljajo nekako tako,tako ali drugace vam bomo pobrali vse,potem se pa špilaj z lopovi

 3. Petra pravi:

  Glede na to, da si dipl. ekon. zveniš precej naivno.
  1. Mačehovski odnos do Vegrada, SCT, Mura??? Vsi ti so živeli od državnih sredstev, eni s prirejenimi razpisi,kartelnim dogovarjanjem, drugi z direktnimi finančnimi inekcijami-državnimi seveda…vsi so delali s tem (mojim in tvojim denarjem) kot svinje z mehom, v bistvu ga ni bilo nikoli dovolj, poslovanje pa se ni spremenilo. Poglej koliko podizvajalcev je bilo nategnjenih pri gradbenih firmah, torej kam hudiča so dali denar če niso nič plačali. In kot drugo si poglej Muro sedaj, ko niso več na državnih jaslih.
  2. NLB….
  To, da je jama prez dna si sam ugotovil. To da je to glavna molzna krava za vse Hilde, Simone itd….tudi ni nič novega. Kolikšna je luknja pa nam nihče ne pove direkt. Glede na to, da se nihče ne tepe, da bi prevzel to našo največjo banko, v bistvu je nihče niti ne povoha se mi zdi, da bi nas vse zajela panika če bi izvedeli kako globoka je luknja. Zakaj banke ne prodajo stanovanj: 1. zato, ker pri nas ni hipotekarnih kreditov kot si jih predstavljamo…torej, ko ne plačaš tretjega obroka v vrsti postane nepremičnina last banke…ne pri nas je cel kup pravnih aktov, ki ščitijo dolžnika in šele na sodišču lahko banka uveljavi svojo pravico…to pa traaaaaajjjjjaaa. 2. Pri nas se še kar vzdržuje nepremičninski balon in banki, ki vedno dobi finančno inekcijo pač čaka in stiska s krediti in duši malo gospodarstvo… sej bo že, zakaj bi spustili ceno za polovico če še vedno dihajo in njim nič ne manjka?

 4. David Stres David Stres pravi:

  Zvenim naivno!? Napisal sem le nekaj dejstev, naivni smo pa vsi davkoplačevalci, ker se pustimo zavajat ter nasedamo izbranim besedam politikov in medijev. Sramota je, da vsi vemo kaj se je v omenjenih podjetjih dogajalo, vendar nihče ni konkretno ukrepal. Vedno več je primerov, ko se slovenska hitrorastoča podjetja selijo v tujino – prav zaradi pokvarjene zakonodaje in politikov (to podpiram). Sicer pa, kaj pa lahko davkoplačevalec stori proti ”eliti”?! Naše banke so bile servis politične elite pri doseganju ciljev, kjer so lahko dobili denarja skoraj kolikor so hoteli. Če ni bilo ustreznih garancij so zadevo malo predelali.Tako kot je recimo Janša malo priredil dokumentacijo, ki ni dovolj obremenjevala Turka. Državljani smo, ko je denarja v vreči zmanjkalo banke seveda meni nič tebi nič dokapitalizirali. Virantovalec je spet dokazal, da ni nič drugega kot lažnivec.Tudi Šuštaršič je trdil, da banke ne bodo dokapitalizirali z državnim denarjem. Vsakemu, ki se malo spozna je bilo jasno, da bo to nuja. Jankovič je vsaj po pravici povedal, da bi jo dokapitaliziral z državnim dejanjem in ne bi imeli opravka z čistimi lažnivci na oblasti. Po istih metodah se tukaj dela in nihče ne odgovarja. Ampak nekoč bo ljudem vseeno kako se kdo piše in takrat jim bo zavrelo. Upam da pride to tega čimprej, prizemljitev tajkunov, politikov in ostalih nedotakljivih je že več kot nujno potrebna. Nisem na levi in nisem na desni…

 5. Jankelj pravi:

  Čestitam, David. Toda elita, ki nas je okradla, pod blagoslovom Bruslja še vedno igra, da umno gospodari in nihče ji nič ne more. Pridno se zgovarjajo na splošno krizo in se nam s skritimi bančnimi računi režijo. V Slovenclariji bo zaropotalo šele, ko se bo sesedel evropski sistem izkoriščevalcev, saj še Bosanci mirno gledajo Tovšakle, Zidarje in podobne stenice. Treba bo začeti od spodaj in od začetka in ne verjeti ne Cerkvi ne državi.

 6. Marjan Zdovc pravi:

  Skličite že stečaj za to gnilo banko!!! Zakaj mora država z davkoplačevalskim denarjem vsako leto zalagati NLB z par STO milijoni?!?!?! NLB zalaga razna koruptivna podjetja, vrši sponzorstva poslovnim partnerjem in nazadnje si izplačuje milijonske odpravnine!!! MEDTEM KO PRIVATNE BANKE OBRAČAJO MILJARDE TA GOLLAZEN PROPADA!!! POBERIMO DENAR IZ NJE IN SI VZEMIMO ŠE KREDITE, POTEM PA NAJ HUDIIČ PROPADE!!!

 7. Horizont pravi:

  Samo nekaj glede opomb glede prodaje stanovanj.

  Banke bi stanovanja z veseljem prodale, če bi jih lahko. Je pa problem, da so gradbenim podjetjem odobravale kredite v višini tudi 90% vrednosti celotnega projekta. Razumeš keč? Cene stanovanj so se že znižale za 10% in nekje celo več, to pomeni, da bi banka lahko stanovanja prodala samo še po nižji ceni. V breme česa naj pa odpiše izgubo? Kot ekonomist najbrž veš, da jo lahko samo v breme kapitala.

  Hmmm, kaj nismo ves čas na tem, da banke nimajo dovolj kapitala? Dodaten odpis bi pomenil takojšnjo javno priznano nesolventnost. Tega si pa ne želimo, a ne, da ne?

  Zato so naše banke (pa ne samo naše) resnično v položaju, ko jih lahko reši samo dodatna finančna injekcija. In ja, strinjam se povsem, da je bilo skrajno nerealno pričakovati, da bo le-ta prišla iz tujine. Zadnjič sem na Tv poslušala celo nekaj o prevzemni premiji za NLB?! Halo???!!!! Pa kje živijo ti ljudje? Cena take banke se meri v centih za dolar, o kakšnem dobrem imenu pa lahko samo sanjamo…

 8. Horizont pravi:

  @Marjan Zdovc

  Vedno sem izjemno presenečena nad naivnostjo ljudi tvojega tipa. Skličite že stečaj, pa bo??? Bejž no…

  A ti veš, kaj pomeni stečaj banke? Banka nima nič, če nima zaupanja. Še več: bančni sistem nima nič, če nima zaupanja. To se je lepo pokazalo ob propadu banke Lehman Brothers, ki niti ni bila sistemska banka v ZDA. Naenkrat smo se soočili s takim bančnim krčem, da smo bili vsi posračkani. Takoj so intervenirali z izdajo dodatnega primarnega denarja, da bi vsaj malo rešili celotno konstrukcijo in preprečili t.i. bank run.

  Nekateri pa mislite, da je propad banke tako, kot če propade podjetje Štofeljc iz Spodnjega Kašlja. Kako vendar?! Če bi NLB razglasila nesolventnost so praktično izgubljene vse depozitarne vloge njenih varčevalcev. Si predstavljaš paniko? Takoj bi ljudje leteli tudi na vse druge slovenske banke in panično dvigovali denar, kar bi povzročilo učinek domin.

  Ne, ne, Marjan, tako enostavno pač ne gre. Vsem nam se bi življenje postavilo na glavo, če kaj takega naredijo. Običajno se propadi bank ne končajo prav lepo. V glavnem se začnejo hudi nemiri, pogosto celo vojne, zato si nikar ne domišljati, kako bomo vse skupaj opazovali z nekega slonokoščenega stolpa. O čem takem lahko razmišlja mogoče samo kakšen George Soros. Pa ja ne, da si ti Sorošov Jurček?

 9. Jani Novak pravi:

  Ta vlada ni sposobna uvesti kazenski postopek zoper ljudi ki so banko spravili na kant zato, ker so člani vlade krepko udeleženi pri ropu banke, oziroma ropu državljanov.
  Mi ovce pa blejemo !,

 10. David Stres David Stres pravi:

  @Jankelj: Hvala. Glede na ”dobrodelnost” nas davkoplačevalcev me ne bi presenetilo, če bi se vlada odločila še za finančno injekcijo mariborski škofiji, saj vemo da so v rdečih številkah. Na srečo je še par komunistov v DZ, ki so na naši strani…

  @Horizont: razumem point tvojega razmišljanja, vendar se z njim ne strinjam. Cena stanovanj bi morala biti le normalna in posledično dostopna ljudem – to bi na dolgi rok prineslo čiste račune (bolje to kot pa da so stanovanja prazna, primanjkljaj pa vedno večji). Finančno injekcijo iz tujine pa je nesmiselno pričakovati – le kdo pa je tako nor, da bi vložil denar v tak fail!? Dejstvo je, da je premoženje slovenskih bank in večjih podjetij precenjeno. Umetniki komunističnega računovodstva v bilancah teh podjetij prikazujejo absolutno lažnive podatke o knjigovodski vrednosti teh podjetij. To kar cela Evropa trobi na ves glas.

  @Marjan Zdovc: Bančni sistem je eden in zato je to enako kot, da bi nekdo rekel da propada nogometni klub Barcelona in zato bo propadel nogomet. Sanje, utopija!!! Mislim, da tebi ni najbolj jasna definicija ”propad banke”. Veš kaj pomeni, če se banke ne dokapitalizirajo in ostanejo brez denarja?? 70% slovenskih podjetij bi šlo v stečaj, delavci pa na cesto! Banke ohranjajo podjetja pri življenju, ni ga podjetja, da ne bi bilo zadolženo. Prav tako imajo te banke v lasti glavna slovenska podjetja (Mercator, Pivovarno Laško, Banko Celje, T-2, Tessarol,…) Nova delovna mesta se lahko odpirajo samo, če se bankam da toliko denarja, kot ga potrebujejo, brez omejitev! To so naredile tudi ZDA in gospodarstvo je šlo navzgor, dolg so povečali za 50% in denar podarili bankam, pa so rešili največji problem!
  NLB je pač v večinski lasti države in to tudi s pridom izkorišča (največji krivec je vlada RS). Legitimnost tem goljufom dajemo ljudje, kar pomeni tudi, da jim lahko to legitimnost odvzamemo.

  @Jani Novak: da je slovenski pravosodni sistem v ku*cu, ni potrebno omenjati. Sicer pa le kdo se bo odpovedal kruhu, saj se ve da imajo vsi nekaj od tega – vsa elita (politiki, pravniki, vodje podjetij).

 11. Horizont pravi:

  @David

  Saj se ne gre za to, ali se midva strinjava ali ne. Konec koncev sem tudi jaz mnenja, da so v Sloveniji stanovanja precej predraga, ampak to ne spremeni dejstva, da banke cene nepremičnin izjemno težko oz. ne morejo zniževati. Če bi bile ustrezno kapitalizirane, potem bi bila seveda druga zgodba. V sedanji situaciji bi pa to pomenilo takojšnjo potrebo po še večji finančni injekciji s strani davkoplačevalcev, saj bi morali v nasprotnem primeru takoj razglasiti nesolventnost. Se razumeva?

  V primeru večje dokapitalizacije s strani obveznikov plačevanja davkov, je zniževanje cen nepremičnin seveda možno. Bi pa na ta način vsi Slovenci subvencionirali tiste svoje sodržavljane ali tujce, ki imajo dovolj denarja za nakup cenejših nepremičnin. To je sicer povsem legitimno in se ves čas dogaja v najrazličnejših oblikah hehe… Človek res ne ve, a ne. Morda bi celo kazalo znižati cene nepremičnin, bolj obremeniti davkoplačevalce in dovoliti, da se trg spet začne vrteti. Zgodovinsko gledano so bile to običajno celo boljše rešitve kot pa večno »čakanje na Godoja«. Je pa seveda vprašanje, če je tako pravično. Mislim, ko se dandanes že toooliko govori o pravici in morali…

 12. Maj pravi:

  NLB bi morali prodati že leta 2006, ko se je KBC močno grebla zanjo-dali bi čez 400 evrov na delnico, danes so pa vredne cca 25 evrov.

  NLB seveda ne sme propasti, ker bi bila to katastrofa za državo.
  Prodati jo pa sedaj tudi ne moremo, ker jo za en evro noče nihče.

  Torej sedaj je edina možna visoka dokapitalizacija tam nekje z eno milijardo evrov, hkrati pa postaviti res profesionalno upravo, do potankosti razščistiti preteklo poslovanje in vse odgovorne spraviti pred sodišče.

  Pa nekaj letih, ko bi banka spet postala dobičkonosna pa jo prodati najboljšemu ponudniku za ene pet milijard evrov in si s tem povrniti vse kar smo vložili.

 13. urko pravi:

  Stres tebi se pa že po naravi da v take neumnosti poglabljat, ha ha. Maš smisel za te stvari, je zanimivo za prebrat

 14. To live is to die » Blog Archive » ZNIŽEVANJE PRIMANJKLJAJA RS pravi:

  [...] Ne razumem, kako nam lahko politiki z mediji na čelu v glavo vcepljajo ”varčevalne ukrepe.” Zakaj naši politiki ne bi začeli pometati prvo pred svojim pragom: pomanjkljiva zakonodaja, pravosodni mlini meljejo bistveno prepočasi, popolnoma zgrešeni varčevalni ukrepi (ki najbolj udarijo po žepu tistega, ki se že tako ali tako bori za preživetje), da se ne pogovarjamo o investicijah in dokapitalizacijah. Le zakaj mediji ne poročajo, da so v sam vrh najbolj zadolženih pravnih oseb uvrščene državne firme kot so Dars, Slovenska odškodninska družba, Telekom Slovenije, NLB in Slovenske železnice!? Dokapitalizacije NLB so že vrsto let zgolj krinka za polnjenje žepov zaposlenih na višjih položajih. Več o tem v enem izmed mojih prejšnjih zapisov http://davidstres.blog.siol.net/2012/06/17/paradoks-nlb/ [...]

Komentirajte
Vaš komentar

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !