« | | »
Tako v medijih kot v politiki je v zadnjem času osrednja tema gospodarska kriza in možnost izhoda iz nje. Za izhod iz gospodarske krize je glede na nastalo situacijo potrebno najti rešitve za obe njeni komponenti: finančno
 in človeško. Slovenija je tista dežela, kjer so nesposobni sposobni onesposobit sposobne.

Med leti 2008/2011 je Slovenija izgubila približno 155 % deleža na svetovnem trgu blaga in 7,5 % deleža v največjih trgovinskih partnericah!!! V Financah sem zasledil, da je dodana vrednost na zaposlenega v letu 2010 dosegala le 60,6 % povprečne v EU. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je seveda bizarno ugotovilo, da so na konkurenčnost gospodarstva v obdobju gospodarske krize bistveno vplivali stroški dela. Drži! Posledica so bila množična odpuščanja, stečaji in polnjenje žepov direktorjev. Vse na očeh javnosti – brez vmeševanja države. Le kaj drugega bi sploh lahko pričakovali od slovenske vlade ter naše zakonodaje!?

Gospodarska kriza je pri nas najbolj prizadela panogo proizvodnje vozil in plovil, kjer so odpustili več kot 54% zaposlenih ter tekstilno industrijo (odpustili 40,8% oseb). Menim, da so ti podatki zgolj opozorilo na velik problem prihodnosti slovenskega gospodarstva: v Sloveniji praktično ni novih večjih podjetij (izjemi sta Pipistrel in Akrapovič), vsa ostala pa so bolj ali manj stara podjetja pod novimi imeni – ravno zato je tudi gospodarski razvoj popolnoma zastal.

Politika je takrat vrgla kost, ki je spodbudila lakomnost. Marsikdo od propadlih tajkunov se je že videl na vrhu svojega podsistema v novodobni politični fevdalni ureditvi RS. Smešno a resnično. Prav verjetno so imeli imeli prste zraven tudi tujci. Za pokop rdečih direktorjev so desne politične sile žrtvovale tudi nekaj svojih direktorjev, ki pa so jih relativno dobro ščitili (primer Hilde Tovšak) in tako se je začel totalen razpad nekaterih gospodarskih panog, ki so jih oziroma jih bodo zamenjala podjetja iz držav EU.

Dokler bodo managerji in direktorji podjetij na zaposlene gledali kot na strošek in kot na subjekt prihranka, tako dolgo bo naše gospodarstvo v krizi in toliko časa se ne bo pobralo . Toda v resnici predstavljajo največji strošek v slovenskem gospodarstvu njegovi menedžerji – res respect tem izjemam. Pri tem ne pozabimo še na nadzorne svete podjetij, ki so samim sebi v namen. O uspešnosti slovenskih menedžerjev pa le to: živim v Halozah, Slovenija je ena izmed redkih držav v Evropi, ki se lahko pohvali z ogromno gozda, vendar namesto, da bi cvetela lesarska industrija prodajamo les v Avstrijo po smešni ceni. Da o gradbeništvu sploh ne govorimo. Če želi slovensko gospodarstvo izplavati iz krize, naj začne bolj ceniti svoje delavce, jih bolje plačati, predvsem pa naj že začne razmišljati, kako prodreti na mednarodne trge. Dokler bodo vodilni razmišljali le o tem, kako si čim bolj napolniti žepe, definitivno ne bo napredka. Žal pa se s to vlado, ki jo vodi eden največjih ekonomskih poznavalcev na svetu Kranjski Janez (Janša), ne bo spremenilo prav nič.

Po podatkih 24ur.com, bo država za oživitev gospodarstva namenila 377,5 milijona EUR, od tega 148,5 milijona za subvencije, 50 milijonov za garancije in 179 milijonov EUR preko izvajanja javnih investicij. Zveni sicer lepo, a v realnosti bo to izvedeno nekako takole: država bo gospodarstvu namenila 377,5 milijonov EUR zopet istim podjetjem, le da bodo slednja imela le nekoliko drugačna imena – direktorji in managerji bodo zopet hodili s polnimi žepi, delavci se bodo pa še naprej borili zgolj za preživetje. Slovenska klasika. Ključno vlogo imajo tudi banke (še posebej NLB), kjer so isti nadzorniki, direktorji, svetovalci… Problem vidim tudi v tem, da bodo denar dobila slovenska podjetja, ki imajo proizvodnjo izven RS – torej gre denar v nič.

Vse bolj očitno je, da ima Slovenija en kup nadobudnih ekonomistov, ki v večini primerov niso nikoli delali v gospodarstvu in kljub temu si upajo deliti nasvete gospodarstvenikom. V tem trenutku je nemogoče pričakovati, da bi slovensko gospodarstvo povečalo izvoz na tuje trge, saj menim, da so naše največje trgvinske partnerice še v večji krizi kot mi. Sicer pa roko na srce, mi ‘’slovenceljni” nimamo ničesar pametnega za izvoz (razen nekaj svetlih izjem, ki jih lahko preštejemo na prste ene roke). Še vedno trdim, da našemu gospodarstvu lahko pomagamo le tako, da zmanjšamo uvoz in tako uravnovesimo izvoz z uvozom – naše gospodarstvo danes praktično takoj reagira na rast/upad izvoza. Druge sanje so nedosegljive.

Zakaj hodijo ženske h ginekologu? Ker je država v pi*di in naši strokovnjaki še vedno ne vedo v kateri!

 • Share/Bookmark
 

Zapisal David Stres | 2.07.2012 ob 18:00 | Kategorije: Gospodarstvo | 6 Comments »

6 odgovorov

 1. batom@hotmail.com pravi:

  Žerjav, najpomembnejši minister v trenutni situaciji, je dobesedno poniknil, ni ga nikjer, tiho je, medtem ko bi moral biti najglasnejši in najaktivnejši. je res vse prevzel JJ??? Zgleda da!

 2. WikiX pravi:

  150 milijonov le subvencij tistim, ki so nam vse pokradli, da si bodo lahko zdaj kupili še preostalo. Državljani jim dajemo denar, potem se pa sprašujemo, odkod tajkunom denar in da rabimo za te skrivnosti še posebno finančno policijo. Zgleda, se nekaj papirjev še vedno najde. Tudi, če jim podarimo ves denar, bodo pač pobrali še tega, nedotakljiva oligarhija, na dosmrtnih položajih, po 20 leti že misli, da je to njihova služba.

 3. WikiX pravi:

  vlada je itak nemočna. najboljše ukrepe so verjetno že uvedli (smiselno bi bilo), a spremenilo se ni kaj dosti. brezposelnost visoka, gospodarstvo slabo itd. prestavljajo denar iz enega v drug žep in pričakujejo da se bo nekaj izboljšajo. to je le zavajanje ljudstva

 4. Aleš pravi:

  Dobro napisano. Moraš bit od SDS-a, da kaj dobiš? Okrog korita so vedno same svinje.

 5. justagirl pravi:

  mislim da lahko ti pišeš tvoje bloge v nedogled ker te ne bo nobeden resno jemal. spremljam že dalj časa ampak WTF! Kaj pričakuješ, da ti bo eden izmed politikov rekel JA

 6. David Stres David Stres pravi:

  Ja. Po mojem mnenju so velike rezerve še pri subvencijah za kmetijstvo – če kmetje ne bodo izpolnili vseh pogojev, ne bodo mogli kandidirat za naslednjo subvencijo najmanj 5 let.
  Praksa do zdaj je bila vzpostavljena . Vpiši se v stranko…poslansko pisarno imajo v vsaki bolj beli vasi. Ti poslanci z zvezami in poznanstvi pomagajo izpolnit pogoje za financiranje kmeta. Kmet dobi subvencijo, poslanec pa provizijo. kmet namesto štale ali gnojne jame kupi traktor za 100 jurjev ali pa avto za ene 50,pa še ostane. In ker ima tako fensi traktor se zdaj ne bo ubadal z sajenjem kultur, kjer je treba kaj na roke naredit. Zato po njivah raste samo tisto, kar lahko obdela z njim. V njihovih štalah je pa 50 krav, ki pa zopet ne vidijo fancy življenja, kaj šele svežo travo in krmila.
  Skratka,takole je bilo… zato pa zdaj povsod samo koruza raste in zato nimamo svoje hrane. Pesticidi se s šleperji vozijo na kmetije – res da je država močno zabremzala področje kmetijstva, vendar vseeno. sLOVEenija, podalpska dežela-delajmo na tem!

Komentirajte
Vaš komentar

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !