« | | »

Gospodarska kriza je doživela svoj vrhunec že zdavnaj. Lahko bi rekli da so se podjetja na trgu ločila v smislu ”zrno od plevela.” Številna podjetja so bila obsojena na propad zaradi pohlepa in interesov vodilnih mož, kar pa še zdaleč ne pomeni, da so preživela le ambiciozna ter najuspešnejša podjetja.

Velik krivec za tovrstno stanje je predvsem naša nesposobna vlada – zategovanje pasu kjer nastradajo davkoplačevalci zagotovo ni rešitev. Po mojem mnenju bi za zagon gospodarstva morala poskrbeti država – žal pa država pri nas “investira” le v reševanje državnih firm, ki so že dalj časa finančno breme (NLB, Adria Airways, Slovenske železnice, Dars,…) in v plače javnega sektorja.

V številnih tujih člankih o gospodarstvu je mogoče zaslediti, da je Slovenija naslednja kandidatka, ki bo v bližnji prihodnosti morala zaprositi EU za finančno pomoč. Glede na trenutne razmere bomo še naprej prisiljeni trošiti toliko kot ustvarimo – žal ravno kapital vodi igro gospodarske rasti v EU. Zaskrbljujoče je dejstvo, da kapital zaradi cenejše delovne sile vse bolj odteka na vzhod, kar poraja dolgoročen problem za naše gospodarstvo. Španija, Grčija in Italija so prejele finančno pomoč EU, za katero so plačale visok davek: nižje plače, zniževanje zaposlenih v javni upravi (posledično slabše zdravstvo, slabše šolstvo in sociala), v Sloveniji bi še verjetno lahko pričakovali dvig DDV ter ukinitev pokojninskih skladov.

Mogoče bi morali ubrati isto taktiko kot Islandija. Umik iz birokracije Bruslja, popoln reset državnega sistema in vlade – tako bi lahko varčevali vsi. Zakaj bi vlagali denar v banke, kjer imajo (še vedno)  glavno besedo tisti, ki so jih že enkrat zafurali!? Seveda je to le ideja na papirju. Kriza pri nas bi bila zagotovo končana takrat, ko bi tajkuni na sodišču odgovarjali za svoja dejanja.

Moti me dejstvo, da Slovenija s svojim gospodarstvom v zadnjih letih ni sposobna preživeti tako velikega državnega aparata kot ga imamo. Predvsem bi se moralo korenito poseči v plače javnih uslužbencev kar je bruto več kot 2.500 EUR mesečno. Zgolj direktorji ter ostali vodilni v javnih zavodih imajo skoraj 10.000 EUR bruto mesečno!!! Popolnoma neetično in nesprejemljivo. Najbolj žalostno pa je, da si ti ljudje, ki so plačani iz davkoplačevalskega denarja medsebojno porazdelijo tudi največje dobičke in nagrade (tipičen primer je NLB kljub nenehnim dokapitalizacijam). Po mojem mnenju gre za čisto krajo davkoplačevalskega denarja in temu bi se morali zaposleni v gospodarstvu upreti. V državi bi se morala narediti nova ocena delovnih mest, predvsem v javni upravi. Dobičkov in nagrad sploh ne bi smelo biti, saj gre za naš denar, denar zaslužen v gospodarstvu.

Politika bi morala stopiti skupaj v ključnih vprašanjih, predvsem pa začeti upoštevati pametne in uporabne nasvete enih in drugih. Gospodarstveniki bi morali prečistiti svoje vrste, saj trenutno v njihovih vrstah vlada razkol. Čas je da tudi sindikati osredotočijo svoj boj v pravice delavcev do povrnitve uničenega dostojanstva. Izničiti je potrebno tudi slovenski sindrom in to so cenjena in necenjena dela. Vsako delo naj bo cenjeno,  kajti še tako pametna glava brez pridnih in veščih rok ne pomeni nič. Potemtakem ne bo preveč ekonomistov, premalo tehničnega kadra, preveč birokratov in premalo kvalitetnega delavstva.

Vse bolj očitno je, da je največjo krizo Slovenije predstavlja zgolj naša vlada.
 • Share/Bookmark
 

Zapisal David Stres | 3.11.2012 ob 17:38 | Kategorije: Gospodarstvo | 6 Comments »

6 odgovorov

 1. Static pravi:

  Slovenija je premajhen trg, da bi čutila svetovno krizo. Slovenija si je krizo ustvarila sama. Verjetno tako mora biti. Redno spremljam tvoj blog in vidim da si zelo razgledan človek vendar glede teh stvari nam mediji perejo možgane in zatiskajo oči.

 2. danilog pravi:

  Da je kriza ni dvoma, da je tej krizi botrovala finančna oilgarhija v svetu, tudi ni dvoma, da je treba to krizo prebroditi, ni dvoma, dvom je in to realen, ali je naša razklana politika, sindikati brez kompasa in pragmatizma ter gospodarstveniki brez vizije to zmožna narediti

 3. David Stres David Stres pravi:

  Verjetno nas res čaka neka nova oblika fašizma, v Sloveniji je vse mogoče.

 4. L.Luke pravi:

  Opozicijo kot pomemben segment vsake demokratično civilizirane družbe bi bilo potrebno očistiti navlake politično in moralno umazanih ljudi. To bi privedlo do prave moralne veljave in nevtralnih rešitev težav s katerimi se trenutno ubadamo

 5. Mateja Kolman pravi:

  Gospodarska kriza je pustila posledice po vsem svetu ampak slovenija je premajhen trg da bi občutila krizo.Na občutek krize ne vpliva velikost trga ampak povezanost trga z drugimi državami.Slovenija je zelo občutljiva na zunaje faktorje saj veliko stvari izvažamo in uvažamo.Za gospodarsko in finančno krizo se strinjam s tabo-edini način za rešitev krize je, da se celoten sistem sesuje.Edino delo politikov v drugih državah je,da zamikajo propad sistema s tiskanjem denarja, kar še nikoli ni dolgoročno delovalo.

 6. David Stres David Stres pravi:

  Ah reset sistema je za nas le ideja na papirju. Naši politiki so le pajaci v Bruslju, ampak še vedno sanjajo o njihovi pomembni vlogi. Tiskanje denarja za tovrstne potrebe se v ZDA ni izkazalo za ”učinkovito rešitev.” Vsi vemo, kaj se je zgodilo z zadnjim ameriškim predsednikom, ki je izdal executive order 11110 s katerim je dobila vlada pravico tiskanja denarja na podlagi srebrnega standarda.

  …in mesec kasneje so ga ubili v Dallasu :)

Komentirajte
Vaš komentar

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !