« | | »

Pred časom sem na portalu OECD (organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj)  zasledil črnoglede napovedi za slovensko gospodarstvo. Napovedali so, da se bo letos naše gospodarstvo skrčilo za 2,4 odstotka, leta 2013 za 2,1 odstotka, država pa bo 1,1-odstotno rast znova zabeležila v letu 2014, medtem ko naj bi se brezposelnost v naslednjih dveh letih zvišala za več kot odstotek. Nobeno presenečenje ni, da imamo nizko gospodarsko rast. Dobra podjetja bežijo v tujino in z njimi tudi dobri delavci. Ostanejo le še (večni študentje), brezposelni in upokojenci – tovrstno breme države se iz leta v leto povečuje.

Do sedaj ni bila uspešna še nobena ideja političnih apostolov. V medijih se v zadnjem času pojavlja še ena absurdna ideja naših veleumnih politikov: krizni davek. Pri tem se pojavi temeljni problem: kaj bo osnova kriznega davka!? Po vsej verjetnosti bo to premoženje - tako bodo bogatuni še naprej privilegiran razred. Zakaj? Večina bogatih ima premoženje skrito v tujini, drugi so/bodo nepremičnine in finančne naložbe prenesli na drugo pravno osebo, tretji bodo premoženje utajili, nastradali bomo pa preprosti in pošteni delavci. Edini, ki ima kaj jajc, je francoski premier Holland. Varčevati takrat, ko ničesar več ni, je popoln nesmisel – kaj drugega v naši državi ni za pričakovati.

Krizni davek bi po mojem mnenju morali plačevati tisti, ki so do tega državo privedli: to pa so politiki, nenormalno sposobni managerji in razne agencije od katerih ni drugo kot sam strošek. Številni samooklicani intelektualci bi morali spoznati dejstvo, da si bodo morali plačo služiti sami in ne na plečih davkoplačevalcev. Slovenija je absolutno premajhna (predvsem gospodarstvo), da bi preživela toliko plač, obešenih na proračunska sredstva države.

V parlamentu razpravljajo tudi o dvigu DDV-ja na določeno blago in storitve. Želja po hitrem polnjenju državne blagajne je prevelika. Žal v parlamentu sploh niso razmišljali o negativnih posledicah na dolgi rok: učinek na inflacijo, dvig cen, manjša kupna moč, odziv javnosti. Gre za domino efekt: sistem se poruši, ljudje že tako ali tako nimajo denarja + 40% pobere država že pri plači, 80% naših plač gre nazaj v državni proračun (gorivo, hrana, oblačila). Tovrsten ukrep je po mojem mnenju res tista zadnja možna rešitev, ki bi jo naša država morala ubrati.

Ti vsi doktorji in magistri v našem parlamentu ŽAL NIMAJO nobene osnove in vede o gospodarstvu. Iz mojega vidika bi morali narediti korak naprej na naslednjih področjih:

 • sproti reševati gospodarski kriminal (sodni mlini bi morali biti plačani po učinku. Si predstavljate, da bi ves v 20 letih pokraden denar dobili nazaj? Pa odstranimo vse iz te osamosvojitvene vladavine? Potem bi bili res Švica!
 • zmanjšati je potrebno davke za podjetja, da bomo sploh konkurenčni in tako privabili vlagatelje,
 • potrebno je pobrati vsa neupravičena premoženja velikim slovenskim tajkunom,
 • trgovinam je potrebno zmanjšat zaslužek iz 100% vsaj 70% marže itd. Večje razlike v ceni bi morali imeti proizvajalci izdelkov, saj oni vlagajo v razvoj izdelkov in znanje ljudi, ne pa trgovine.
 • zmanjšati je potrebno število zaposlenih v javni upravi, saj vidimo da 60 % zaposlenih tam sploh ne ve zakaj so tam, ne pa da varčujejo na papiru in potrebščinah.
 • omejiti število delovnih dovoljenj, saj nam delavci iz manj razvitih držav nižajo cene še ostalim delavcem in delajo ostala podjetja nekonkurenčna. Ista zgodba je sedaj pri nas – hodijo delat v Avstrijo in tako nižajo ceno delovne sile ter standard.

Menim, da bi bile takšne reforme potrebne za rešitev iz krize, ampak, ker so (vsi) politiki koruptivni, se bojijo sprejeti takšne reforme, saj bi tudi sami tanko piskali. Sicer pa vemo kaj se je zgodilo v gradbenem sektorju: ko pade eden, začnejo padati vsi: gradbeniki so se kartelno dogovarjali ter nižali nerealne cene svojih storitev, nato pa so tako ali tako morali z aneksi dvigniti cene do 300%, kar se jim ni izšlo.

Glede na ”mariborsko vstajo” se je končno pokazalo, kje ima Slovenija možgane. Če pogledate zemljevid, opazite, da ima naša kura (Slovenija) možgane točno v Mariboru. Dolgo vladajoča in privilegirana elita ne bo mogla vzdrževati sistema z nasiljem policije nad lastnim ljudstvom. Prej ko slej bo morala policija prestopiti na stran večine – kaj bo pa potem!?

Viva la Revolution, viva la Liberta!

 • Share/Bookmark
 

Zapisal David Stres | 27.11.2012 ob 23:02 | Kategorije: Gospodarstvo | 6 Comments »

6 odgovorov

 1. jaka pravi:

  Tako je davcno breme na vse ljudstvo in male obrtnike, ki se komajda zivijo ne pa na tajkune in politike, ki so to drzavo pripiljali sem.
  Pri nas protestirajo univerzitetni profesorji, ker so jim namesto 5 ur predavanj na teden dodelili 7 ur ob placi 2000 Eur.

 2. jaka pravi:

  Tvojimi predlogi so mi vsec.

  nasiskupni@gmail.com

 3. Mladen_Belšak pravi:

  Z veseljem čekiram takšne bloge kot pa objave naših medijev.Politika se preveč vpleta v njih ampak kaj čmo,to je pač cenzura in zavajanje folka.Perejo nam možgane in temu nasedamo že od osamosvojitve.Premalo je takšnih ki imajo jajca ki zapišejo stvari in posredujejo javnosti.Posredoval sem nekaj povezav prijateljem upam da požanješ čimvečjo pozornost javnosti ker si jo zaslužiš. lp iz Jesenic

 4. stricmarc pravi:

  OECD daje takšne prognoze, kot da ne ve, da imamo tokrat najboljšo vlado(?).
  No nekatere predloge dopolnjujem:
  Sodišče dati sodnikom v najem, da bodo hitreje in bolj dosledno kaznovali in kazni izterjali.
  Policistom dati v koncesijo odseke cest.
  Z radarji v javno zasebnem partnerstvu je bil Kangler na dobri poti.
  Podjetja niso obdavčena. Obdavčen je le čisti dobiček z 20%. Vsak računovodja zna dobiček zmanjšati.
  Obdavčiti tajkune ( to ni pravna kategorija, pač pa politični izum) pomeni obdavčiti kapital. Kako boš potem privabil tuj kapital, saj ti celo tvoj beži v tujino.
  Trgovci nimajo 100 % marž, pač pa od 20-50%. Seveda so izjeme. Npr. šivanka, risalni žebljiček, sponka inajo tako nizko ceno, da 100-200 % prebitek na ceno ne predstavlja vpliva na prodajo.
  v Jugoslaviji smo imeli nekaj časa Komisijo za ugotavljanje neupravičenega premoženja. Uspešni privatniki ( razlogi za uspešnost so bili tudi takrat različni) so denar skrivali doma ali nosili v tujino. Z dobrim avtom se raje niso postavljali, da ne bi padli Komisiji v oči.

 5. Afnogunc pravi:

  Tako je, nobenega varčevanja!!!

  Še več – vse kar se nateče v proračun, takoj zapraviti!!!!

  Samo za boga, ne nas zakreditirati.

 6. David Stres David Stres pravi:

  Osel gre samo enkrat na led. Slovenci smo izjema – mi gremo dvakrat. To sem opazil danes, ko je bil Pahor znova izvoljen za slovenskega Godfather-ja. Nisem ne na levi in ne na desni, ampak ni mi jasno da ga vsi kritizirajo, nato pa ga zopet izvolijo.

Komentirajte
Vaš komentar

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !