« | | »

Depresiven dan na morju, jezen na cel svet, polna glava vsega. Očitno mi nekaj manjka danes. Kakorkoli. Mineva več kot leto dni od prodaje največjega slovenskega trgovca hrvaškemu Agrokorju. Po prevzemu je Mercatorjeva prodaja postala agresivnejša, ima več udarnih in distribucijsko potrprtih akcij, zaradi katerih, naj bi v prvem polletju po prevzemu zvišali prihodke od prodaje za 10%.Promet v trgovskem centru v Puli bi se naj po prevzemu povečal za 30%, v Rijeki pa za cca. 20%.

Zanimivo, da je Mercator v samo pol leta pokril večjo luknjo kakor Slovenija v celem letu, kateri dolg presega 30 milijard. Večina državnih podjetij še vedno ustvarja dobiček ampak, ker je luknja presegla zgornjo mejo, je (bilo) potrebne vse razprodati, da slučajno ne bi revizije razkrile umazane zgodovine, katere velik del se briše med novim prevzemom. Naša vladavina nas bo zopet ogulila do gat, nato pa se bodo zopet hvalili, da so uredili zadeve in nam zagotovili službe pri tujcih. Klasika.

Kako so to torej zmanjšali dolg? Najverjetneje s kakšno papirologijo, s pravim odplačevanjem zagotovo ne. Po mojem mnenju so v bilanci prikazali fiktivni dolg z namenom, da se razprodajo slovenska podjetja po čim nižji ceni – verjetno so podkupnine v ozadju. Vse to jim je uspelo z odliko. Prej ali slej se bo zopet izkazalo, da je vse le še ena podla prevara.

Opazno je, da so njihove trgovine pri nas iz dneva v dan bolj prazne, da se po njih sprehajajo namesto kupcev duhovi, ta scenarij ni izvedljiv. Občutno znižanje dolga do bank, mhm, moj kurac… Z malverzacijami – mogoče; in pa seveda z nižjimi plačami trgovcev in poslovodij, kar podpira celo naša vlada. Najbolj enostavno je zmanjševati dolg na plečih delavcev, z nalaganjem dodatnega dela in z nabijanjanjem neplačanih nadur – plača prodajalke se giblje med 594-650 EUR. Vendar kljub temu politika cen ostaja ista – še vedno kotira med dražjimi trgovci (pri nas).

Lobiranje, sorodne vezi in zaposlovanje po znancih in prijateljih, so spravile Mercator tam kjer je, tujcem v roke. Kako bo posloval Agrokor smo vedeli vsi, tako da se nimamo čemu čudit. Potrošnik je tisti, ki odloča kje in kaj bo kupil. Žal je v Sloveniji še veliko takšnih podjetij, ki bodo šla po poti Mercatorja, saj tako napihnjena podjetja na tako majhnem in konkurenčnem trgu ne morejo obstati.

Da imamo takšno stanje, smo sami krivi. Že star pregovor pravi, da ima narod takšno državo in takšno vlado kakršno si zasluži. Politika, desno usmerjena, s pomočjo katoliške cerkve nas je razdelila na desne in leve. S tem je zaposlila državljane, da se med seboj grdo “gledajo” in prepirajo, oni pa uživajo v bogastvu pridobljenim s krajami, utajami, oderuštvom… A de?

Danes se slučajno ustavim v Rijeki. Čist usput, neplanirano. Trgovski center urejen, nimaš niti najmanjšega pridiha o ”našem podjetju”. Ob prevzemu Mercatorja je bilo zagotovljeno, da poslov z obstoječimi dobavitelji ne bodo prekinili. V zadnjem času je bila v slovenskih poslovalnicah (vsaj iz moje strani) opažena čistka slovenskih produktov in povečanje hrvaških/tujih. V Rijeki pa je več kot polovica prodajnega asortimenta hrvaškega porekla, vsi akcijsko izpostavljeni izdelki so bili hrvaškega porekla. Dejstvo je, da Mercator živi na žuljih slovenskih dobaviteljev, ki si zaradi velikosti trga in odvisnosti od Mercatorja ne upajo povedati, da jim le ta ne plačuje.  Slovenskim kmetom bo pomagal samo bojkot Mercatorja, Žita in odstranitev razprodajalcev Slovenije.

POINT HRVAŠKEGA TRŽENJA: S slovenskimi dobavitelji so se prekinili številni posli in pa tudi bistveno se je zmanjšal njihov prostor na policah: po izpostavljenosti na policah jih je Agrokor naredil praktično nevidne. Na njihova mesta je dal napol zastrupljene hrvaške izdelke in vpeljal nekaj novih – tujih. Žal imajo slovenski proizvodi DALEČ NAJVIŠJO ceno prostora na policah in DALEČ NAJDALJŠI rok plačila. Gre za premetena in popolnoma legalno politiko postopnega umikanja slovenskih produktov iz polic. Seveda ne pozabimo, da je v mnogih primerih dobavitelj slovenski, blago pa je dejansko hrvaško. V mnogih primerih je uradni dobavitelj slovenski, blago pa je dejansko hrvaško.

Dejstvo je, da v Sloveniji ne “obstaja” več slovenska roba, razen na tržnicah – še izvor te je vprašljiv.  Še mleko uvažamo iz Madžarske in ga naprej prodajamo za Alpsko mleko. Naše prvovrstno mleko gre pa v Italijo. Po vsem tem samo naivneži mislijo, da kupujejo slovensko. Sicer pa je deklarirana slovenska roba draga in slabe kvalitete. Vsi slovenski proizvajalci so zaspali, saj stavijo samo na slovensko domoljubje, pa čeprav prodajajo ajdo pakirano v slovenski embalaži s kitajskim poreklom. Mogoče so pa banane slovenske, saj rastejo v banana državi,…

Mercator. Droga Portorož. Kolinska. Klasje. Kompas. Portoroški hoteli,…  Hrvati iz teh podjetij  vlečejo le denar, vložki v razvoj in infrastrukturo jih ne zanimajo. Vsa večja podjetja slovenske prehrambene industrije so že v njihovi lasti. To je pač hrvaška nacionalisticna politika, ki na tak način okupira slovensko ozemlje. Slovenija postaja neke vrste ”velika lijepa naša domovina’‘.

Če se bo tako nadaljevalo, nas bo drugo leto na Euroviziji zastopal sam Marko Perkovič Thompson.


  • Share/Bookmark
 

Zapisal David Stres | 20.08.2015 ob 13:13 | Kategorije: Gospodarstvo | 2 Comments »

2 odgovorov

  1. Stric Marč pravi:

    Da bo v Mercatorju zamenjalo slovensko blago hrvaško, je pričakovano. Tudi v časih, ko smo gradili veleblagovnice po bivši Jugi, smo pričakovali, da bomo lažje plasirali svoje blago na tujih trgih. Tudi z odprodajo državnih deležev Šrotu in Bavčarju še ni bila zaključena zgodba. Konzorcij kmetov, zadrug in predelovalne industrije bi lahko odkupil deleže po znižani ceni od bank, da bi si s tem zagotovili boljše tržne možnosti. očitno so močni lobisti že računali provizije in poti nazaj ni bilo več.

  2. Anton Z. pravi:

    Strinjam se, bilo je pričakovano, ne zdi se mi pa prav da zgolj pasivno opazujemo to, Pred časom sem na Fb opazil skupnost “Ne kupujem več v Mercatorju”, škoda da je vse skupaj kar se je do zdaj tam dogajalo bilo zelo skromno. Zanima me kako bodo reagirali v Zagrebu ko bo ta ali kakšna podobna skupnost šela nekaj tisoč članov…

Komentirajte
Vaš komentar

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !