« |

Novela Zakona o minimalni plači (ZMinP), ki velja od 25. 12. 2018 določa, da znaša minimalna mesečna plača za delo opravljeno v polnem delovnem času, opravljeno v letu 2019, 886,63 EUR bruto. Minimalna mesečna plača za delo opravljeno v polnem delovnem času, opravljeno v letu 2020, znaša 940,58 EUR bruto (datalab.si).

Tako se torej v minimalno plačo s 1.1. 2020 ne všteva več:

del plače za delovno uspešnost,

plačilo za poslovno uspešnost ,

dodatek za delovno dobo,

dodatki za posebne pogoje dela(izmensko delo, popoldansko delo, terensko delo ).

Slovensko minimalno plačo lahko po podatkih Eurostat-a uvrščamo v zlato sredino. Konec koncev vsako leto isti penis, le da se vse ostalo podraži. Januarja 2019 je slovenska bruto minimalna plača znašala 886,63 EUR. Minimalne mesečne plače v državah članicah EU so januarja 2019 znašale od 286 EUR (Bolgarija) in do 2 071 EUR (Luksemburg).

Seveda velja opozoriti na slovenske kapitalistične delodajalce, ki bodo stimulativne dodatke zagotovo oklestili oz. znižali na najnižjo možno raven.

Dvig minimalne plače je zagotovo dobrodošel, vendar prinaša tudi številne negativne posledice. Tako bo država z dvigom minimalne plače dvignila prihodke, da bo delavec dobil 50 EUR višjo plačo in delodajalec bo plačal 300 EUR več. Torej v čigav žep gre denar – tukaj ne gre za boj med delavci in delodajalci, temveč gre za spreten manever države kako spreti dve strani in pokasirati dobiček. Po mojem mnenju ta dodatek predstavlja težavo za delodajalce – slednji bodo težje zaposlovali starejše delavce, ker jim dodatek na delovno dobo bistveno dvigne maso plac.

Najbolj bode v oči 940 EUR bruto. Od tega zneska odštejemo 200 EUR prispevkov/davkov in smo na 700 evrov. Minimalna plača 700 EUR v bistvu sploh ni velika, še sploh če vemo da znaša socialna podpora okrog 500 EUR. Zelo majhna je razlika med socialno pomočjo in minimalno plačo. Ne čudi me, da je kar 95.000 ljudi na socialni pomoči. Žal, sramoten slovenski sistem, ki dodatno stimulira lenuhe, cigane in šiptare.


Slovenski gospodarstveniki delavcem nebi dali ničesar, samo da bi oni imeli čim več. Delodajalci bogatijo na račun slabo plačanih delavcev. Ne zavedajo pa se, da je dober delavec samo zadovoljen delavec , ki dela v urejenem okolju in je za svoje delo primerno plačan, brez izsiljevanja, mobinga in groženj o izgubi službe.

Zato pa smo v kurcu. Vlada bi morala znižati davek na plače.

Dokler bodo ljudje na minimalcu, to pomeni manj prispevkov v pokojninsko blagajno, kar posledično vodi v katastrofalno nizke pokojnine in revščino. Ker si nekdo na minimalcu ne more privoščiti vplačevanja v dodaten steber za starost, večina dodajalcev pa tudi ne vplačuje dodatnega pokojninskega zavarovanja svojim delavcem. In krog je sklenjen. To je vsa znanost. Ljudje na minimalcu so obsojeni živeti zgolj iz rok v usta, torej zapadejo v tisti spodnji del lestvice slovenske populacije ki se ji reče revščina.

Poudariti želim, da se je v zadnjih 10 letih minimalna plača povečala za 25-30%, medtem ko se je povprečna plača povečala za manj kot 10%. Plače izobraženega in kvalificirane delovne sile pa se v zadnjih 10 letih sploh niso spremenile ali pa so povečale za kakšen zanemarljiv odstotek. Vedno manj je srednjega sloja, katerega bi morali tvoriti ravno ti kvalificirani in visoko izobraženi. Torej, ali si na minimalcu ali pa maš polno rit.

Plače so in bodo vedno prenizke zato, ker se ljudje določenega standarda hitro navadimo in imamo kmalu apetite po še večjem. Zato samo dvig plače ne prinaša, zadovoljstva med zaposlenimi, vsaj ne dolgoročnega. Dvig plače ima namreč kratkoročen pozitiven učinek, ki že čez nekaj mesecev, ko se bonitet, ki jih je dvig plače prinesel navadimo, izzveni. Takrat potem zopet hrepenimo po povišanju in se zato znajdemo v začaranem krogu. Se pa strinjam, da je potrebno z minimalnimi plačami nekaj narediti, ker to, da človek pošteno dela 8 in več ur na dan, ter ob tem živi pod pragom revščine, delodajalec pa beleži več deset tisoč, sto tisoč ali celo milijonske dobičke ni nič drugega kot novodobno suženjstvo.


  • Share/Bookmark
 

Zapisal David Stres | 9.12.2019 ob 12:45 | Kategorije: Gospodarstvo | No Comments »

Komentirajte
Vaš komentar

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !